23 aug, 2024

Laadpaal voor thuis: alles wat je moet weten over Thuisladen

Alles wat u moet weten over thuisladen

Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s wordt het steeds gebruikelijker om thuis een laadpaal te installeren. Het gemak van thuisladen en de kostenbesparing van een eigen laadpaal maken deze keuze steeds populairder. Maar wat zijn deze kosten en waar moet u op letten bij de installatie? In deze blog leggen we het uit. Ook gaan we dieper in op het installatieproces en de beschikbare opties, zodat u de beste keuze kunt maken.

Waarom een laadpaal voor thuis?

Een laadpaal thuis heeft veel voordelen. U kunt uw auto opladen wanneer het u uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadpunten. Zo vertrekt u elke ochtend met een volle accu. Bovendien kan thuisladen op den duur voordeliger zijn, vooral als u gebruikmaakt van een voordeliger nachtstroomtarief of als u zelf energie opwekt met zonnepanelen.

Een laadpaal thuis betekent ook dat u nooit meer afhankelijk bent van een openbaar laadpunt of verrast wordt door een defecte laadpaal. Ook kunt u de laadsnelheid aanpassen aan uw eigen behoeften. Zo kunt u de juiste balans vinden tussen laadtijd en energieverbruik.

Wat kost een laadpaal voor thuis?

De kosten van een laadpaal variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kunt u rekening houden met de volgende kostenposten:

  1. Aanschaf van de laadpaal. De prijs voor een laadpaal ligt al gauw tussen de €500 en €2.000, afhankelijk van het merk, model, en de extra functies van de laadpaal. Slimme laadpalen, die bijvoorbeeld kunnen communiceren met uw energiemeter of zonnepanelen, zijn doorgaans duurder dan basismodellen. Bij S.N. Elektrotechniek werken we enkel met betrouwbare merken en slimme laadpalen, zonder dat u hiervoor de hoofdprijs hoeft te betalen.
  2. Installatiekosten. Naast de aanschaf van de laadpaal zelf, moet u ook rekening houden met de installatiekosten. Deze kunnen variëren van €300 tot meer dan €2.000, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Factoren zoals de afstand tot de meterkast, de noodzaak van een extra groep, of het aanleggen van (extra) bekabeling kunnen de kosten beïnvloeden.
  3. Stroomkosten. Ten slotte moet u rekening houden met de kosten van de elektriciteit zelf. Dit is uiteraard afhankelijk van uw energietarief en het verbruik van uw voertuig. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische auto thuis ongeveer €0,20 tot €0,30 per kWh.
 

De kosten voor het installeren kunnen dus sterk variëren en maken de keuze voor de juiste laadpaal soms lastig. Daarom hanteren wij bij S.N. Elektrotechniek transparante tarieven inclusief de installatie van de laadpaal. Bekijk hieronder ons aanbod, of neem direct contact met ons op voor advies op maat!

Onze laadpalen

Zaptec Go

Zaptec
Incl. 3fase pakket tot 10m vanaf de groepenkast
€1550,-

Zaptec Pro

Zaptec
Incl. 3fase pakket tot 10m & tibber pulse
€2050,-
Incl. Zaptec sense P1 meter loadbalancing €2250

Easee Lite

Easee
Incl. 3fase pakket tot 10m vanaf de groepenkast
€1650,-

Pulsar Max

Wallbox
Incl. 3fase pakket tot 10m vanaf de groepenkast
€1725,-

Copper SB

Wallbox
Incl. 3fase pakket tot 10m vanaf de groepenkast
€1750,-

Hoe kiest u de juiste laadpaal?

Het kiezen van de juiste laadpaal voor thuis kan wat overweldigend lijken, vooral met alle opties die tegenwoordig beschikbaar zijn. Er zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat u de beste keuze maakt voor uw situatie.

1. Enkel- of driefase laden

Een van de eerste beslissingen die u moet nemen, is of u een laadpaal wilt die enkel- of driefase kan laden. Enkel-fase laadpalen zijn eenvoudiger en goedkoper, maar laden trager. Dit is prima voor kleinere elektrische auto’s of als u de auto lang kunt laten staan.
Driefase laadpalen bieden daarentegen een veel hogere laadsnelheid. Daarom zijn deze ideaal voor grotere elektrische auto’s of wanneer u snel wilt kunnen laden. Controleer altijd of uw auto geschikt is voor driefase laden voordat u deze optie kiest.

Houd er rekening mee dat voor een driefase laadpaal uw groepenkast dit wel moet ondersteunen. Controleer daarom eerst hoe uw woning is aangesloten op het stroomnet. Als uw groepenkast geen 3-fasenaansluiting heeft, kunt u deze laten verzwaren. Wij helpen u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op of bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

2. Aansluiting op de groepenkast

Het vermogen van uw laadpaal moet worden afgestemd op de capaciteit van uw groepenkast. Bij hogere vermogens, vooral bij driefase laden, kan het nodig zijn om extra groepen aan te leggen of de groepenkast te verzwaren. Dit kan de installatiekosten verhogen, maar zorgt ervoor dat u veilig en efficiënt kunt laden zonder risico op overbelasting. Neem hierover vrijblijvend contact op bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Groepenkast installatie

Waarom S.N. Elektrotechniek

Al 15 jaar zijn wij een betrouwbare partner in alle elektrotechnische oplossingen. Als elektricien in Heerhugowaard en omgeving zetten wij ons dagelijks in om zowel particulieren als kleine bedrijven van dienst te zijn. Wij onderscheiden ons door onze persoonlijke aanpak, nazorg, stiptheid en onze transparante prijzen. Zo weet u altijd vooraf waar u aan toe bent. Of het nu gaat om onderhoud of een compleet nieuwe installatie, wij staan voor u klaar.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor uitgebreid advies.

3. Wallbox of vrijstaande laadpaal

Een andere belangrijke keuze is tussen een wallbox en een vrijstaande laadpaal. Een wallbox is compacter, vaak goedkoper te installeren en ideaal voor beperkte ruimte. Zo kan een wallbox bijvoorbeeld ook in de garage geïnstalleerd worden.

Een vrijstaande laadpaal biedt daarentegen meer flexibiliteit in locatie. Dit is handig als u uw auto verder van uw woning wilt opladen.

4. Slimme functies en toekomstbestendigheid

Denk ook aan de slimme functies die bepaalde laadpalen bieden, zoals load balancing. Hiermee wordt het laadvermogen automatisch aangepast aan het energieverbruik in uw huis. Daarnaast zijn er ook laadpalen die integreren met uw zonnepanelen. Deze functies kunnen helpen om kosten te besparen en uw laadervaring te optimaliseren.

Laden met zonnepanelen: slim en duurzaam

Als u zonnepanelen heeft, kunt u deze perfect combineren met uw laadpaal voor thuis. Door uw elektrische auto op te laden met zelf opgewekte zonne-energie, bespaart u op uw energiekosten en verkleint u uw ecologische voetafdruk. Verder bieden slimme laadpalen de volgende voordelen:

  • Direct laden met zonne-energie: Slimme laadpalen kunnen uw auto direct opladen met zonne-energie. Dit is vooral voordelig tijdens zonnige dagen, wanneer de opwekking hoog is. Zo benut u maximaal wat u zelf opwekt.
  • Laadplanning: Met laadplanning kunt u uw auto opladen op momenten dat uw zonnepanelen het meeste energie leveren. Dit voorkomt dat u stroom uit het net haalt tijdens piekuren.


Door te laden met zonnepanelen kunt u aardig wat geld besparen en draagt u bij aan een duurzamere wereld.

Installatie van een thuislaadpaal

Bij de installatie van een thuislaadpaal zorgt S.N. Elektrotechniek ervoor dat u volledig ontzorgd wordt. Het proces begint met een advies op maat, waarbij we zorgvuldig kijken naar uw situatie en meedenken over de beste opties voor uw specifieke behoeften.

Vervolgens wordt de installatie zorgvuldig uitgevoerd, waarbij er rekening wordt gehouden met uw bestaande elektrische installatie en de optimale plaatsing van de laadpaal. We zorgen ervoor dat alles van A tot Z geregeld is. Dit alles wordt vakkundig en met oog voor detail uitgevoerd, zodat u verzekerd bent van een veilige en efficiënte installatie.

Na de installatie krijgt u een duidelijke uitleg over het gebruik van uw nieuwe laadpaal. Bij S.N. Elektrotechniek bent u verzekerd van een zorgvuldige installatie zonder lange wachttijden. Ook staan wij voor complete nazorg. Zo kunt u rekenen op ondersteuning wanneer dat nodig is, zodat uw laadpaal altijd optimaal functioneert.

Onderhoud en gebruik

Een laadpaal voor thuis vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het is echter belangrijk om de laadpaal regelmatig te controleren op beschadigingen en om de software up-to-date te houden. Dit zorgt ervoor dat uw laadpaal efficiënt blijft werken en dat eventuele storingen snel worden verholpen.

Conclusie en advies

Een laadpaal voor thuis biedt gemak, kostenbesparingen en flexibiliteit. Bij het kiezen van de juiste laadpaal is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke situatie, zoals het type auto dat u rijdt, het beschikbare vermogen in uw huis en uw laadgewoonten. Bent u geïnteresseerd in een laadpaal voor thuis? Neem dan contact met ons op voor advies op maat en een vrijblijvende offerte die perfect bij uw situatie past!

Veel gestelde vragen

Ja, als u zonnepanelen heeft, kunt u uw auto opladen met zelf opgewekte zonne-energie. Slimme laadpalen kunnen het laadproces optimaliseren op basis van de hoeveelheid beschikbare zonne-energie, wat kostenbesparend en duurzaam is.

Een wallbox wordt aan de muur van uw huis of garage bevestigd en is vaak compacter en goedkoper om te installeren. Een vrijstaande laadpaal kan op een aparte plek in uw tuin of oprit worden geïnstalleerd, wat meer flexibiliteit biedt qua locatie, vooral als u geen geschikte muur in de buurt van uw parkeerplaats heeft.

Een laadpaal voor thuis vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het is belangrijk om de laadpaal regelmatig te controleren op zichtbare beschadigingen en om de software up-to-date te houden. Dit zorgt voor een efficiënte werking en voorkomt storingen. Voor specifieke onderhoudsrichtlijnen kunt u contact opnemen met de fabrikant of uw installateur.

De laadtijd hangt af van de capaciteit van uw auto-accu en de laadsnelheid van uw laadpaal. Met een enkel-fase laadpaal (3,7 kW tot 7,4 kW) duurt het opladen van een volledig lege accu meestal 6 tot 12 uur. Met een driefase laadpaal (11 kW tot 22 kW) kan dit worden teruggebracht tot 3 tot 6 uur.

Load balancing is een functie die het laadvermogen van de laadpaal aanpast op basis van het totale stroomverbruik in uw huis. Dit voorkomt overbelasting van uw elektrische installatie. Het is vooral nuttig als u meerdere apparaten tegelijk wilt gebruiken tijdens het opladen van uw auto.

Overstappen naar een 3-fase-groepenkast is een proces dat enkele stappen en professionele hulp vereist. Hier is hoe u dit kunt doen:

  • Aanvraag bij de netbeheerder: Om over te stappen naar een 3-fase-groepenkast, moet u een aanvraag indienen bij uw netbeheerder. Dit kan via mijnaansluiting.nl of door contact op te nemen met uw netbeheerder, zoals Liander. Zij rekenen kosten voor de aanpassing, vaak rond de €300, en zullen een nieuwe slimme meter installeren die geschikt is voor 3-fase stroom.
  • Installatie van een 3-fase hoofdschakelaar: Wij installeren een 3-fase hoofdschakelaar in uw groepenkast. Dit is essentieel voor de veilige en efficiënte werking van uw elektrische apparatuur. De kosten voor deze installatie bedragen €180 inclusief BTW.
  • Uitbreiding van de groepenkast: Indien nodig breiden wij uw groepenkast uit door extra groepen toe te voegen en zorgen ervoor dat alle bedrading en beveiligingscomponenten correct zijn geïnstalleerd.
  • Controle en test: Na de installatie voeren we uitgebreide tests uit om te garanderen dat uw nieuwe 3-fase-groepenkast veilig en correct functioneert. We zorgen ervoor dat alles aan de laatste normen voldoet en dat u zonder zorgen uw elektrische apparatuur kunt gebruiken.
  • Nazorg en ondersteuning: Na de installatie bieden we garantie op ons werk en blijven we bereikbaar voor eventuele vragen of problemen. U kunt altijd contact met ons opnemen via WhatsApp voor snelle ondersteuning.

 

Wij zorgen ervoor dat uw overstap naar een 3-fase-groepenkast soepel en probleemloos verloopt, zodat u kunt genieten van een betrouwbare en efficiënte elektrische installatie in uw woning.

 

Nee, wij vragen u om foto’s van de situatie te sturen. Voor de meeste klussen is aan de hand van foto’s en aangeleverde informatie de prijs te bepalen. Voor grotere projecten komen we graag kosteloos persoonlijk langs om een goed beeld te krijgen en u het beste advies te geven. Zo hoeven wij geen schouwingskosten te rekenen. 

Nee, wij vragen geen aanbetaling. U betaalt na elke gewerkte dag voor de verrichte werkzaamheden, wat voor transparantie en wederzijds vertrouwen zorgt.

Ja, al onze diensten komen met een twee jarige garantie op de werkzaamheden. Op producten zit de standaard fabrieksgarantie. Dit verzekert u van kwaliteit en betrouwbaarheid bij al onze elektrotechnische werkzaamheden.